A dió termesztése és telepítése az utóbbi pár évtizedben dinamikusan fejlődött és fejlődik ma is, ismert, hogy a világ diótermesztése növekedést mutat. Az értékesíthetőség folyamatos, a kiváló minőségű nemes dió egyre inkább keresett exportcikk. Kiemelt diótermesztő országok: USA (Kalifornia), Franciaország, Olaszország, Irán, Törökország, Spanyolország, Románia, Moldova.
A diót leginkább a dióbél miatt termesztjük, de éretlen termését (zöld dió) a konzervipar, szeszipar, festékipar is hasznosítja. Ezeken túlmenően a dió faanyaga igen értékes bútoripari alapanyag. Ugyanakkor a diónak van egy további fontos nagy előnye a többi gyümölcsfajtákkal szemben, a jó szállíthatósága és hosszú tárolhatósága.
A dió sokoldalúságára a szakemberek is több figyelmet fordítottak, hisz kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen fogyasztott dió kiváló hatással van az egészségmegőrzésre. A vérnyomás és koleszterinszint egészséges szinten tartása mellett a diónak nagy szerepe van a vérrögképződés megakadályozásában és az érfalak rugalmasságának megőrzésében. Fogyasztásával erősítjük az immunrendszerünket, s csökkentjük többek között a vastagbél-, és prosztatarák megjelenésének kockázatát.