A diótermesztés továbbra is hosszú távú befektetést és biztos bevételt jelent, hozzáadva az eszmei értéket, hogy egészséges, a gyümölcsök közül a legkevésbé vegyszerigényes élelmiszert állítunk elő az emberiség számára.

Diótermesztés esetén figyelembe kell vennünk a fajtaválasztást, a jó vízgazdálkodású, nem savas, tápanyagban gazdag talajválasztást és a megfelelő növényvédelmet, s ezek által a dió minden igényének a kielégítését.

A nemes, oltott dió korán termőre fordul, 100%-ban fajtaazonos és megoldott nála az úgynevezett túlporzás esete!

A gyümölcsfák közül a diófa nagy pozitívuma még, hogy metszés és koronaalakítás nélkül is képes szimmetrikus, dekoratív, megfelelően termő lombkoronát nevelni. A fák esetleges gyenge ritkító metszésekor figyelembe vesszük a láthatóan fertőzött, beteg vesszők kivágását.

A dióültetvény térállását, a sorok irányát és hosszát meg kell terveznünk. Létesíthető nagyobb sűrűségű, korán termőre forduló ültetvény. Ajánlott a 100-200 db fa hektáronkénti ültetése. Az utóbbi esetben sűrített ültetési rendszert választhatunk a mihamarabbi, s nagyobb bevétel érdekében és 15-20 év után végezhetünk ritkítást szükség esetén.